contacta'ns mobileMail phoneIcon +34 977 38 90 00
Inici arrow-right blog
arrow-right
Entrevista amb Shara Gillow, la ciclista olímpica australiana del FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope
arrow-right
arrow Tornar
Ciclisme
Entrevista amb Shara Gillow, la ciclista olímpica australiana del FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope
05.02.2019

Shara Gillow ha guanyat 4 vegades el Campionat Nacional d'Austràlia, va representar al seu país als Jocs Olímpics del 2012 i en els últims nacionals de gener del 2019, va ser guardonada amb el jersei a la ciclista més agressiva. Ho porta a la sang.

Quan vas començar a anar amb bici? I quan et vas adonar que es podria convertir en la teva professió?

Vaig començar a anar amb bici quan tenia al voltant de 19 anys. El meu primer campionat nacional a Austràlia va ser al 2009 i tenia 21 anys quan vaig venir a Europa per primera vegada.

Quan era més jove, en realitat, no practicava cap esport seriosament. Però el meu pare és ex ciclista olímpic i vaig pensar: "jo també vull anar als Jocs Olímpics algun dia". I aquesta va ser la meva gran ambició... el perquè de tot plegat.

Ostres! Començar amb 19 anys no és bastant tard per a algú que vol arribar als Jocs Olímpics?

Sí!, tot va succeir molt ràpidament, però sóc una persona bastant determinada i decidida... Va ser molt especial representar a Austràlia als Jocs Olímpics. És com arribar a un cim per a qualsevol esportista. Els Jocs Olímpics són quelcom molt especial i espero poder participar als de Tòquio!

Perdona que insistim, però ho vas aconseguir tan sols 6 anys després!

Sí, és poc temps! Ara quan miro cap endarrere, penso ... ostres... Realment van passar pocs anys entre que vaig decidir prendre'm el ciclisme seriosament i anar als Jocs Olímpics, però ja us dic, sóc una persona molt decidida ...

El teu pare, David Gillow, va representar a Zimbabwe als Jocs Olímpics del 1980. Com t'ha influït la seva carrera? T'animava a seguir el seu camí o simplement va deixar que aquesta passió fluís en tu?

El meu pare va ser ciclista olímpic, però mai em va pressionar i, realment, mai va voler que ho fes, perquè sap com de dur és el ciclisme com a esport. Sempre m'encoratjava, però mai m’hi va empènyer.

De fet, vinc d'una família molt gran on tots fem diferents tipus d'esports. Els meus pares sempre ens animaven, tant a mi com als meus germans i germanes, a fer el que realment volguéssim fer. A la família hi ha ballet, tennistes, infermeres, constructors... una gran varietat! 

Shara Gillow

Com recordes el teu primer viatge a Europa amb motiu del Giro Donna d'Itàlia en 2009?

Tot va succeir molt de pressa. Al 2009 vaig participar en el meu primer campionat nacional a Austràlia i només uns mesos després, ja estava participant en la meva primera gran carrera UCI a Europa.

Va ser en al Giro di Itàlia, que és una de les carreres més grans per a les dones de 10 dies per Itàlia. Suposo que m'estava llançant de cap al més alt. Però ho vaig acceptar, i des del 2009, hi he participat cada any. És una carrera especial i suposo que, o nedes o t'enfonses, i jo vaig nedar. Va ser una gran experiència.

Tornant als Jocs Olímpics del 2012. Com vas viure l'experiència de representar a Austràlia?

Els Jocs Olímpics van ser molt, molt especials per a mi. Per exemple, ara estem aquí a Cambrils Park Sport Village entrenant amb un objectiu; ser el millor que puguem. I estem envoltades d'altres esportistes amb objectius afins, com quan vas als Jocs Olímpics. Estàs allotjat en una mena de petit poble ple d'atletes que practiquen diferents esports, com aquí, a Cambrils Park.

En definitiva, representar al teu país en els Jocs Olímpics és una cosa molt especial.

Twitter Shara Gillow

Com avalues la teva carrera dins de l'equip francès FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope després de gairebé 3 temporades?

Aquest és el meu vuitè any com a ciclista professional. Primer, vaig estar 3 anys amb un equip australià i després em van fitxar en un equip holandès. Aquest és el meu tercer any a l'equip francès i la veritat és que m'agrada molt, i tot i que és una cultura completament diferent de la dels equips australià i holandès, m'encanta.

Estic tractant d'aprendre l'idioma molt millor, conèixer la cultura i de ser una mentora per a la generació més jove de l'equip. Comparteixo amb elles la meva experiència, tot el que he anat aprenent al llarg dels anys.

Quin és el principal consell que els dones?

Pot ser qualsevol cosa! Consells sobre nutrició, sobre la bicicleta, sobre exercicis concrets o qüestions relacionades amb les carreres ... Crec que és molt bo poder aportar l'experiència que he acumulat amb els anys. Crec que puc aconsellar-les sobre coses molt diferents. Es tracta de ser un model a seguir i un bon exemple per a elles.

Ens consta que t'encanta quan una carrera es complica... Et motiva la dificultat?

Sí, m'encanten les carreres dures i crec que, a mesura que es tornen més difícils, treuen el millor de mi. Com a les carreres de desgast... Realment gaudeixo amb una carrera que és molt dura.

Shara Gillow

Diries que el ciclisme és un desafiament més mental que físic?

El ciclisme és mental i físic. Has de tenir un físic excepcional, sí, per descomptat, però també has de ser molt fort mentalment. Si no ets mentalment fort, no ho faràs molt bé. Així que, el ciclisme és ambdues coses.

El teu segon esport favorit és el surf. La terra i el mar... Sona com la combinació perfecta. Què et dona el surf que no et dona el ciclisme?

Suposo que fer surf és més aviat un esport per a passar-s’ho bé. Per Nadal, agafo la meva taula de surf i salto des de les roques al mar, ja saps ... A 27 graus fins i tot dins de l'aigua... Posar-se dempeus sobre la taula de surf i agafar ones és molt divertit. Diria que més aviat és un esport per a gaudir-lo com a activitat d'oci.

En canvi, estar sobre la bicicleta, a vegades fins a 7 hores pedalant per a fer 160 o 170 km... És completament diferent. M'encanta el surf, com al meu pare i als meus germans, però no crec que el pugui comparar amb el ciclisme. Tot i això, els dos són molt divertits.

Què sents quan estàs sobre la bici a punt de començar una carrera important?

El ciclisme i els entrenaments són genials, però també m'encanten les carreres, l'adrenalina del descens i anar amb l'escamot. Si pots obtenir una victòria, aquesta sensació és increïble. Guanyar una carrera és molt, molt especial.

Aquesta sensació és el que realment m’agrada; anar en bici, sentir l'aire fresc, l'aire lliure... Crec que molta gent pot gaudir d'aquesta sensació, encara que no competeixin.

El ciclisme és molt especial per a mi, m'ha portat a l'altra banda del món, des d'Austràlia a Europa i a tants altres països diferents. Em sento afortunada d'haver muntat la meva bici per tot el món. Per als esportistes, és molt especial tenir aquesta sensació.

Shara Gillow

Quin és el teu objectiu per al 2019?

El meu objectiu per a aquesta temporada és concentrar-me carrera a carrera i fer-ho molt bé. Tinc al cap algunes carreres en les quals m'encantaria fer-ho molt bé, tant individualment com en equip. Però, en general, espero que tinguem una molt bona temporada.

Sí que hi ha algunes carreres clàssiques, les d'un dia i les de per etapes, en les quals m'agradaria fer-ho excepcionalment bé ... I bé, crec que estem començant amb bon peu amb la nostra preparació aquí al Cambrils Park Sport Village.

Molta sort Shara!

Fotos: ThomasMaheux 

Twitter: Shara Gillow